Γιατί η ζωή σου δεν θα αλλάξει μέχρι να αλλάξει ο τρόπος που τη βλέπεις.

Είσαι αυτό που σκέφτεσαι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Αν σκέφτεσαι μόνο προβλήματα και στενοχώριες, αυτά ακριβώς θα ελκύεις και θα βιώνεις. Αν αλλάξεις την οπτική σου και αρχίσεις να επικεντρώνεσαι στις λύσεις αυτών που σε απασχολούν και στις ευκαιρίες που μπορεί να σου δώσει η ζωή, τότε θα αλλάξει και αυτό που λαμβάνεις.

  Παραφράζοντας τον Einstein, δεν μπορείς να σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο και να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα. Αλλά, για να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα, πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι.

  Μπορείς να βλέπεις ένα τριαντάφυλλο και να παραπονιέσαι ότι είναι γεμάτο αγκάθια, αλλά κοιτάζοντας το ίδιο τριαντάφυλλο μπορεί να θαυμάζεις την ομορφιά του άνθους του και την ευωδία που αναβλύζει. Είναι θέμα του τί επιλέγεις να δεις!

Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις πρώτα εσύ.

Το ερώτημα δεν είναι τί κοιτάς, αλλά τί βλέπεις!

  Κάποτε στο κόκκινο φανάρι ενός δρόμου, ήταν σταματημένος κάποιος που οδηγούσε Porsche και δίπλα του ένας άλλος με Fiat. Τον ίδιο δρόμο ήθελε να διασχίσει και ένας ποδηλάτης, ενώ στη διάβαση περίμεναν κάποια παιδιά που είχαν σχολάσει και ένας σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο ποδηλάτης κοιτούσε το Fiat και επιθυμούσε να είχε ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του αντί το ποδήλατό του. Ο οδηγός του Fiat κοιτούσε δίπλα του την Porsche και ονειρευόταν να είχε και αυτός ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Ο οδηγός της Porsche ποιος ξέρει τί άλλο θα ευχόταν να είχε. Ενώ ο άνθρωπος στο αμαξίδιο, βλέποντας τα παιδιά επιθυμούσε να μπορούσε απλά να περπατήσει.

  Αυτή η μικρή ιστορία, δείχνει ότι αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα, αλλάζεις και τη ζωή σου.

Πάντα έχεις τη δύναμη της επιλογής!

  Σου έχει συμβεί ποτέ να βρίσκεσαι σε μία δυσάρεστη κατάσταση διότι δεν είχες άλλη επιλογή?

  Μήπως τελικά επιλογές υπάρχουν πολλές, αλλά το εύρος μέσα στο οποίο κινούμαστε είναι από συνήθεια καθορισμένο και άρα στενό?

  Για παράδειγμα, δες πόσες επιλογές κάνουμε καθημερινά

  • ξυπνάς μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί και όχι κάποια άλλη
  • πηγαίνεις στη δουλειά με το αυτοκίνητο κ όχι με το λεωφορείο
  • πίνεις τον καφέ σου μέτριο και όχι γλυκό ή σκέτο
  • βοηθάς το παιδί σου με τα μαθήματά του, παρά το ότι είσαι κουρασμένος/η
  • βλέπεις τη συγκεκριμένη σειρά ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες

  Σχεδόν κάθε λεπτό κάνεις συγκεκριμένες επιλογές για λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά θέματα από το τί θα φας σήμερα ή που θα διασκεδάσεις μέχρι ποιόν θα έχεις σύντροφο, τί θα σπουδάσεις κά.

  Οι επιλογές που κάνεις και όσες δεν κάνεις, υφαίνουν τελικά τη ζωή σου. Και όλα ξεκινάνε από τον τρόπο που σκέφτεσαι.

  Πολλές φορές δεν είναι υπό τον έλεγχό μας τί θα συμβεί στη ζωή μας, ωστόσο ο τρόπος που θα επιλέξουμε να το δούμε και άρα να το διαχειριστούμε, κάνει μεγάλη διαφορά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοίρασαν, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το πώς θα παίξουμε το παιχνίδι με αυτά που μας δίνονται.

  Έχουμε την επιλογή να είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι, να παραπονιόμαστε ή να δείχνουμε ευγνωμοσύνη, να χαμογελάμε ή να κλαίμε, να είμαστε δημιουργικοί ή νωθροί, θύματα ή νικητές.

  Θυμήσου ότι εσύ επιλέγεις το νόημα των όσων ζεις. Και αυτό ξεκινάει από το πώς ερμηνεύεις αυτά που ζεις. Ποιο ρόλο παίζεις; Ποιο σενάριο σκηνοθετείς;

Δρας ή αντιδράς;

  Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς στη ζωή σου, είναι να αναλάβεις ολοκληρωτικά την ευθύνη των καταστάσεων και να δράσεις.

  Αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου δεν σημαίνει ότι με κατηγορώ και νιώθω άχρηστος/η για όλα τα δύσκολα που περνώ, αλλά αναγνωρίζω ότι έχω τη δύναμη να διαμορφώσω τη ζωή μου όπως εγώ τη θέλω και δεν είμαι έρμαιο της κυβέρνησης, της κρίσης, των γονιών μου, του τάδε, της τάδε κλπ.

  Αν λοιπόν η επιθυμία σου είναι να μάθεις να χορεύεις, γράψου σε μια σχολή χορού. Αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά άρχισε να στέλνεις βιογραφικά. Αν θέλεις οτιδήποτε, στήριξε το με τις αντίστοιχες πράξεις!

Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις πρώτα εσύ.

  Οι καταστάσεις σπάνια αλλάζουν μόνες τους ως δια μαγείας. Πρώτα αλλάζουμε εμείς, μετά αλλάζει ο τρόπος που δρούμε και τέλος αλλάζει και το αποτέλεμα που έχουμε. Το γνωστό τρίπτυχο ΕΙΜΑΙ – ΚΑΝΩ – ΕΧΩ.

Ο άνεμος της αλλαγής

  Χρειάζεται θέληση, υπομονή και δουλειά για να αλλάξουν τα μοτίβα των σκέψεων σου που έχουν χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Και κυρίως χρόνος! Δεν είναι μία διαδικασία που γίνεται μέσα σε μία νύχτα. Χρειάζεται εξάσκηση για να ερμηνεύεις τις καταστάσεις με τρόπους πιο εποικοδομητικούς και χρήσιμους για τη ζωή σου.

  Εδω είναι κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

  1. Ποια είναι τα πράγματα που κάνεις από επιλογή και ποιά όχι;
  2. Τί θα έκανες αν είχες επιλογή;
  3. Τί είναι αυτό που σε σταματάει να επιλέξεις αυτό που πραγματικά θέλεις;
  4. Τί χάνεις επειδή δεν κάνεις αυτή την επιλογή;
  5. Τί κάνεις προκειμένου να λύσεις αυτό που σε απασχολεί;
Up